Mi smo Dusica, Ceca i Biljana (nismo ocajne domacice)

Mi smo Dusica, Ceca i Biljana (nismo ocajne domacice)

Nas tri prijateljice volimo da mesimo i, naravno ,jedemo i imamo potrebu da to sa nekim podelimo.
Resile smo da vodimo ovaj dnevnik i da drugima prezentujemo radost jela (prvenstveno) i spremanja hrane.
Svaka od nas voli da sprema razlicita jela, kolace ... i u tome je dobra (kazu ljudi).
Ko ne veruje neka proba nase recepte.
Nadamo se da cete uzivati i u spremanju i u degustaciji, a ako nista od toga uzivajte u slikama.
Da napomenemo da su recepti skupljeni i isprobani sa raznih strana: sa drugih blogova, sajtova,
kucnih kuvara, recepti od ruke do ruke ...

субота, 19. фебруар 2011.

Pijane pogačice


Dobila sam kritiku da spremam samo slatkiše, tako da sam rešila da Vam prezentujem i neki slaniš, čisto da se zna da i to umem.

Sastojci:
½ litra toplog mleka
20gr kvasca
1 kašičica šećera
4 jaja
1 šoljica ulja
2 kašičice soli
oko 1 kg brašna
250gr margarina
100gr šunke
2 kriške sira (fete)


Kvasac i kašičicu šećera potopiti u mleko i izmešati da se rastope. Umutiti 3 cela jaja, ulje i so, dodati mleko sa kvascem i brašno. Zamesiti testo srednje čvrstine. Razviti ga,  premazati sa pola margarina i saviti kao za lisnato testo. Ostaviti 15-tak minuta a onda ponoviti postupak sa ostatkom margarina. Posle 15 minuta razviti testo, vaditi čašom pogačice. Pogačice podeliti da svaka ima par. Jedna ostaje cela dok od druge manjom čašom vaditi manje pogačice. Ovim dobijate celu pogačicu, prsten i poklopčić, što se vidi i na slici.







Sad pravite fil: viljuškom umutite belance, dodajte izmrvljen sir i izrendanu šunku. Sve dobro izmešajte.
Preko cele pogačice stavite prsten, zatim je filujte i poklopite manjom pogačicom. Složiti u pleh obložen peki papirom tako da između pogačica bude prostora zbog narastanja. Umutiti žumance sa malo ulja i premazati pogačice. Posuti susamom po želji.





Peći na srednjoj temperaturi. Naravno, znate da rerna mora da bude zagrejana pre nego ubacite pogacice na pecenje. Verovatno se pitate zasto su pijane? Pri pecenju narastaju i krive se na jednu stranu! A sto idu uz pivo! Nadam se da ce Vam se dopasti.





Prijatno.



5 коментара:

  1. Mirjana - Vredne zene20. фебруар 2011. 11:56

    Bas vam je super blog, ja u zadnje vreme ne stizem da radim na mojim receptima za torte i kolace ali moracu da se potrudim. Vi ste do sada jedini koji pratite moj blog i drago mi je zbog toga.
    Slatki ste...
    Pozz!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala draga,drago nam je da Ti se svidjaju nasi recopisi. I nama se dopada tvoj blog. Samo napred. Druzimo se i dalje. Pozdravljaju Te Tresimesice

    ОдговориИзбриши
  3. Hteo sam da vidim, kakav je to recept pijane Pogacice, zakljucak je da mi se dopadaju, super...

    ОдговориИзбриши
  4. Volim slana tijesta i ove pogačice me baš privlače:)

    ОдговориИзбриши
  5. Hvala Vam! Sto se tice punjenja moze se staviti fil po izboru,mi volimo ovu kombinaciju.

    ОдговориИзбриши