Ovaj recept stoji zapisan pod "Fini kolači za posebne prilike". Da li ću Vam zagolicati maštu ako kažem da je sačinjen od kombinacije aromatičnog džema od pomorandže i raznovrsnih koštunjavih plodova? Neću dužiti priču, probajte ih!
Sastojci:
100gr (ukupno) raznovrsnih koštunjavih plodova
(oraha, badema, pistaća, lešnika)
sitno iseckanih
3 kašike meda
2 kašike soka od pomorandže
125gr omekšanog maslaca
100gr smeđeg šećera
1 kašičica
izrendane kore od pomorandže
1 kašičica ekstrata od vanile
1 žumance
200gr brašna
1/4 kašičice soli
džem od pomorandže
Rernu zagrejte na 175°C. U činiju sipajte med i sok od pomorandže i dobro izmešajte. U drugu činiju stavite koštunjave plodove i dobro izmešajte. Ostavite sa strane.
Maslac i smeđi šećer stavite u veću posudu i mutite mikserom srednjom brzinom, dok smesa ne postane vazdušasta. Dodajte koricu od pomorandže, ekstrat vanile i žumance, sve dobro umutite. Zatim dodajte brašno i so, i mutite najslabijom brzinom dok testo ne počne da se lepi. Zamesite ga u jednu kuglu.
Od testa napravite oko 28 loptica. Ako vam se testo bude lepilo za ruke malo ih nabrašnjavite.
Loptice valjajte prvo u mešavinu meda i soka od pomorandže, pa u koštunjave plodove.
Ređajte ih u pleh obložen peki papirom, i pravite razmak. Palcem napravite udubljenje na svakom kolačiću.
Pecite ih 10-12 minuta ili dok se kolačići ne stegnu i dok ne dobiju zlatno braon boju po ivici. Izvadite ih iz pleha i stavite po malo džema od pomorandže na svaki.
I, šta kažete? Mame li Vas?
Uživajte!
Sastojci:
100gr (ukupno) raznovrsnih koštunjavih plodova
(oraha, badema, pistaća, lešnika)

3 kašike meda
2 kašike soka od pomorandže
125gr omekšanog maslaca
100gr smeđeg šećera
1 kašičica
izrendane kore od pomorandže
1 kašičica ekstrata od vanile
1 žumance
200gr brašna
1/4 kašičice soli
džem od pomorandže
Rernu zagrejte na 175°C. U činiju sipajte med i sok od pomorandže i dobro izmešajte. U drugu činiju stavite koštunjave plodove i dobro izmešajte. Ostavite sa strane.
Maslac i smeđi šećer stavite u veću posudu i mutite mikserom srednjom brzinom, dok smesa ne postane vazdušasta. Dodajte koricu od pomorandže, ekstrat vanile i žumance, sve dobro umutite. Zatim dodajte brašno i so, i mutite najslabijom brzinom dok testo ne počne da se lepi. Zamesite ga u jednu kuglu.
Od testa napravite oko 28 loptica. Ako vam se testo bude lepilo za ruke malo ih nabrašnjavite.
Loptice valjajte prvo u mešavinu meda i soka od pomorandže, pa u koštunjave plodove.
Ređajte ih u pleh obložen peki papirom, i pravite razmak. Palcem napravite udubljenje na svakom kolačiću.
Pecite ih 10-12 minuta ili dok se kolačići ne stegnu i dok ne dobiju zlatno braon boju po ivici. Izvadite ih iz pleha i stavite po malo džema od pomorandže na svaki.
I, šta kažete? Mame li Vas?
Uživajte!
Obozavam pomorandzu u kolacima. Ovo mi zvuci odlicno.
ОдговориИзбришиZaista je odlično.Dzem daje poseban ukus,nije presladak,a dok se peče miriše cela kuća!
ОдговориИзбришиSuper recept....
ОдговориИзбриши