Mi smo Dusica, Ceca i Biljana (nismo ocajne domacice)

Mi smo Dusica, Ceca i Biljana (nismo ocajne domacice)

Nas tri prijateljice volimo da mesimo i, naravno ,jedemo i imamo potrebu da to sa nekim podelimo.
Resile smo da vodimo ovaj dnevnik i da drugima prezentujemo radost jela (prvenstveno) i spremanja hrane.
Svaka od nas voli da sprema razlicita jela, kolace ... i u tome je dobra (kazu ljudi).
Ko ne veruje neka proba nase recepte.
Nadamo se da cete uzivati i u spremanju i u degustaciji, a ako nista od toga uzivajte u slikama.
Da napomenemo da su recepti skupljeni i isprobani sa raznih strana: sa drugih blogova, sajtova,
kucnih kuvara, recepti od ruke do ruke ...

уторак, 4. јануар 2011.

Pogaca

Ovaj recept sam dobila od moje sestre Duske. Naravno kao i svaka domacica eksperimentisala sam, i imam svoju varijantu ove pogace. Ovakve pogace obicno imaju cvetna imena: ruza, suncokret i sta ti ja vec znam koje cvece, ja moju pogacu necu nikako da zovem vec cu sa ukucanima da je jedem.
Za pocetak sastojci:
1/2 kockice kvasca, 1 solja (od bele kafe) vode, 1 solja mleka, 1 solja ulja, 2 jaja, soli (medju prste ili ti prstohvat),kasicica secera, priblizno 900 gr brasna (ja to otprilike nikada ne merim), 1/2 margarina.

Kvasac potopite i zamesite sa malo brasna. Ostavite 30 minuta da nadodje.
Kada je kvasac nadosao zakuvajte ostatak brasna.
To otprilike izgleda ovako:


Testo razvijte na pobrasnjenoj podlozi i secite krugove (modlom, casom i sl.)



Pola margarina istopite i u njega umocite svaki krug, slazite u dobro podmazanu tepsiju ili pleh koji mora biti dubok. Naravno da ja nisam mogla izbeci staru serpu moje svekrve jer jedino u njoj to moze da se ispece kako treba i nece da "prione" to je serpa sa dva lava na dancetu i nista bolje od lavica nema za rernu. 


Ostatak margarina sipajte po pogaci, pospite susamom ili nekim drugim semenkama (mi volimo susam)


Tako pripremljeno testo ostavite da nadolazi dok ne napuni serpu ili pleh. Tek tada je pecite na umerenoj temperaturi.



Sta da Vam kazem: sluziti vruce uz sve ostale srpske djakonije -slaninicu, cvarke, sir, kajmak, ajvar.. U ostalom sami cete vec odluciti sa cim ili sa kim cete jesti. 

Prijatno!





1 коментар: