Sastojci za testo:
500g mekog brašna
200g maslaca ili margarina
70g šećera
25g svežeg kvasca
1 jaje
oko 1,5dl mlakog mleka
Sastojci za fil:
oko 500g rendanih jabuka
100g mlevenih oraha
2 kašike šećera
2 kašike griza
1 vanil šećer
1 jaje
malo cimeta i muskatnog oraščića i malo džema po želji.
Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Umutiti maslac, dodati brašno, jaje, ostatak mleka, šećer i nadošao kvasac i zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da se odmara oko ½ sata.
U međuvremenu spremiti fil: narendati jabuke, i izmešati sa orasima, grizom, šećerom, dodati začine i jaje. Džem možete izmešati sa ostalim sastojcima ili stavljati po malo na testo (vidi sliku). Odvajati komadiće testa veličine kajsije i oblikovati ih u loptice (oko 25 komada). Svaku lopticu rastanjiti u krug, na sredinu staviti fil, preklopiti na pola i uviti kao ružicu.
Slagati ružice u podmazan okrugao pleh. Ostaviti još 15-tak minuta da narastaju dok se ne zagreje rerna.
Peći oko 30-40 minuta na 200°C.
Gotovo posuti šećerom u prahu. Fil može biti i drugačiji, po vašem izboru. Evo nekih predloga: mak, samo džem, samo jabuke ili šta vam je po volji.
Нема коментара:
Постави коментар