Mi smo Dusica, Ceca i Biljana (nismo ocajne domacice)

Mi smo Dusica, Ceca i Biljana (nismo ocajne domacice)

Nas tri prijateljice volimo da mesimo i, naravno ,jedemo i imamo potrebu da to sa nekim podelimo.
Resile smo da vodimo ovaj dnevnik i da drugima prezentujemo radost jela (prvenstveno) i spremanja hrane.
Svaka od nas voli da sprema razlicita jela, kolace ... i u tome je dobra (kazu ljudi).
Ko ne veruje neka proba nase recepte.
Nadamo se da cete uzivati i u spremanju i u degustaciji, a ako nista od toga uzivajte u slikama.
Da napomenemo da su recepti skupljeni i isprobani sa raznih strana: sa drugih blogova, sajtova,
kucnih kuvara, recepti od ruke do ruke ...

уторак, 11. јануар 2011.

Svečani kolač

Sastojci za testo:
500g mekog brašna
200g maslaca ili margarina
70g šećera
25g svežeg kvasca
1 jaje
oko 1,5dl mlakog mleka




Sastojci za fil:
oko 500g rendanih jabuka
100g mlevenih oraha
2 kašike šećera
2 kašike griza
1 vanil šećer
1 jaje
malo cimeta i muskatnog oraščića i malo džema po želji.






Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Umutiti maslac, dodati brašno, jaje, ostatak mleka, šećer i nadošao kvasac i zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da se odmara oko ½ sata. 


U međuvremenu spremiti fil: narendati jabuke, i izmešati sa orasima, grizom, šećerom, dodati začine i jaje. Džem možete izmešati sa ostalim sastojcima ili stavljati po malo na testo (vidi sliku). Odvajati komadiće testa veličine kajsije i oblikovati ih u loptice (oko 25 komada). Svaku lopticu rastanjiti u krug, na sredinu staviti fil, preklopiti na pola i uviti kao ružicu. 








Slagati ružice u podmazan okrugao pleh. Ostaviti još 15-tak minuta da narastaju dok se ne zagreje rerna. 
Peći oko 30-40 minuta na 200°C. 






Gotovo posuti šećerom u prahu. Fil može biti i drugačiji, po vašem izboru. Evo nekih predloga: mak, samo džem, samo jabuke ili šta vam je po volji. 

Нема коментара:

Постави коментар