Mi smo Dusica, Ceca i Biljana (nismo ocajne domacice)

Mi smo Dusica, Ceca i Biljana (nismo ocajne domacice)

Nas tri prijateljice volimo da mesimo i, naravno ,jedemo i imamo potrebu da to sa nekim podelimo.
Resile smo da vodimo ovaj dnevnik i da drugima prezentujemo radost jela (prvenstveno) i spremanja hrane.
Svaka od nas voli da sprema razlicita jela, kolace ... i u tome je dobra (kazu ljudi).
Ko ne veruje neka proba nase recepte.
Nadamo se da cete uzivati i u spremanju i u degustaciji, a ako nista od toga uzivajte u slikama.
Da napomenemo da su recepti skupljeni i isprobani sa raznih strana: sa drugih blogova, sajtova,
kucnih kuvara, recepti od ruke do ruke ...

четвртак, 24. фебруар 2011.

Medene šape

Ovaj recept stoji zapisan pod "Fini kolači za posebne prilike". Da li ću Vam zagolicati maštu ako kažem da je sačinjen od kombinacije  aromatičnog džema od pomorandže i raznovrsnih koštunjavih plodova? Neću dužiti priču, probajte ih!


Sastojci:
100gr (ukupno) raznovrsnih koštunjavih plodova
 (oraha, badema, pistaća, lešnika)
 sitno iseckanih
3 kašike meda
2 kašike soka od pomorandže
125gr omekšanog maslaca
100gr smeđeg šećera
1 kašičica
 izrendane kore od pomorandže
1 kašičica ekstrata od vanile
1 žumance
200gr brašna
1/4 kašičice soli
džem od pomorandže

Rernu zagrejte na 175°C. U činiju sipajte med i sok od pomorandže i dobro izmešajte. U drugu činiju stavite koštunjave plodove i dobro izmešajte. Ostavite sa strane.
Maslac i smeđi šećer stavite u veću posudu i mutite mikserom srednjom brzinom, dok smesa ne postane vazdušasta. Dodajte koricu od pomorandže, ekstrat vanile i žumance, sve dobro umutite. Zatim dodajte brašno i so, i mutite najslabijom brzinom dok testo ne počne da se lepi. Zamesite ga u jednu kuglu.


Od testa napravite oko 28 loptica. Ako vam se testo bude lepilo za ruke malo ih nabrašnjavite.



Loptice valjajte prvo u mešavinu meda i soka od pomorandže, pa u koštunjave plodove.



Ređajte ih u pleh obložen peki papirom, i pravite razmak. Palcem napravite udubljenje na svakom kolačiću.


 Pecite ih 10-12 minuta ili dok se kolačići ne stegnu i dok ne dobiju zlatno braon boju po ivici. Izvadite ih iz pleha i stavite po malo džema od pomorandže na svaki.




I, šta kažete? Mame li Vas?
Uživajte!

3 коментара: