Recept za ovaj keks pronašla sam u mom omiljenom časopisu Sale & Pepe. Nadam se da će Vam se dopasti kao i meni.
Sastojci:
300g mekog brašna
mrvica soli
150g šećera
120g hladnog putera isečenog na komadiće
1 celo jaje i 1 žumance
džem od šljiva i malo seckanih lešnika
Na radnu površinu sipati brašno, napraviti veće udubljenje u sredini, dodati mrvicu soli, šećer, puter, jaje i žumance. Sastojke promešati vrhovima prstiju da dobijete mrvičastu smesu i da se puter potpuno pomeša sa brašnom. Počnite da mesite testo, ali morate mesiti brzo jer od toplote ruku testo počne da se greje i puter suviše omekša. Kad testo postane kompaktno, oblikovati ga u kuglu, uviti u streč foliju i staviti u frižider na 30 minuta.
Razvući testo oklagijom, modlom ili čašom vaditi pogačice. Na svaku staviti malo džema od šljiva i malo seckanih lešnika, a onda preklopiti i viljuškom prilepiti ivice da se džem ne bi izlio.
Peći oko 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.
Prijatno
sviđa mi se kombinacija- lješnjaci i pekmez.Nikad mi nije palo na pamet.
ОдговориИзбришиStvarno je odlicna kombinacija,mada i sa orasima bi bili dobri.Nadamo se izvestaju posle probe!:)
ОдговориИзбриши