Mi smo Dusica, Ceca i Biljana (nismo ocajne domacice)

Mi smo Dusica, Ceca i Biljana (nismo ocajne domacice)

Nas tri prijateljice volimo da mesimo i, naravno ,jedemo i imamo potrebu da to sa nekim podelimo.
Resile smo da vodimo ovaj dnevnik i da drugima prezentujemo radost jela (prvenstveno) i spremanja hrane.
Svaka od nas voli da sprema razlicita jela, kolace ... i u tome je dobra (kazu ljudi).
Ko ne veruje neka proba nase recepte.
Nadamo se da cete uzivati i u spremanju i u degustaciji, a ako nista od toga uzivajte u slikama.
Da napomenemo da su recepti skupljeni i isprobani sa raznih strana: sa drugih blogova, sajtova,
kucnih kuvara, recepti od ruke do ruke ...

уторак, 25. јануар 2011.

Heljdine pogačice

Nikad ranije nisam koristila heljdino brašno, a onda sam kod moje sestre Caki probala ove pogačice. Ovo je njen recept. Za Svetog Jovana, moju slavu, spremala sam ih i služila uz predjelo, bile su apsolutni hit!

Sastojci:
2dl mlakog mleka
parče
kvasca (oko 25gr)
220gr margarina
1 kašičica soli
200gr heljdinog brašna
200gr pšeničnog brašna
1 jaje
susam





Razmutiti kvasac u mleku. Mikserom umutiti margarin i so, dodati mleko sa kvascem i oba brašna. Umesiti testo, razviti ga i modlom ili čašom vaditi pogačice. 




Slagati u pleh, premazati umućenim jajetom i posuti susamom. Peći na 220°C dok ne porumene.



Prijatno!


Vodene kiflice

Recept za ove izuzetne kiflice, cudnog imena,  pronasla sam na coolinarika.com. A onda se ispostavilo da mama moje kume Saske vec godinama pravi ove kiflice, ali pod drugim imenom "Ledene kiflice". Vi ih mozete zvati kako vam drago, preporucujem da ih probate. Ko voli vanilice, salcice i slicne slatke djakonijice sigurno ce i njih zavoleti.

Sastojci:
Za podizanje 
kvasca:
1 kockica kvasca (oko 25gr)
1,5dl mlakog mleka
1 kasika secera
1 kasika brasna

Za testo:
600gr brasna
300gr masti
2 jaja


Priprema:
Sastojke za kvasac pomesati i ostaviti da nadodju, zatim pomesati sa brasnom, mascu i jajima i zamesiti glatko testo. Testo zamotati u cistu krpu i potopiti ga u hladnu vodu da stoji 2 sata. Vremenom, testo ce isplivati na povrsinu vode.


Testo izvaditi iz vode, premesiti i podeliti na 4 lopte. Svaku loptu rastanjiti oklagijom u kruzni oblik, a zatim seci, puniti dzemom (po izboru) i uvijati kiflice.



Sloziti u pleh i ostaviti 15-tak minuta. Peci na 180°C, ali tako da ostanu svetle. Gotove, vruce kiflice valjajte u secer u prahu.


Prijatno!

Slani paketici

Potrebno:
- 350 gr. brasna
- 100 ml. ulja
- 1 prasak za pecivo
- 1 kasicica soli
- 200 ml. mlake vode
Za fil:
- 200 gr. sunke ili prsute ( sitno iseckane )
- 100 gr. rendanog kackavalja
- majonez
- kecap
- origano
- susam za posipanje

Vodu i ulje sjediniti, zatim dodati brasno u  koje smo pre toga pomesali so i prasak za pecivo,
zamesiti testo. Testo dobro izraditi rukama. Posto nije potrebno da nadolazi, odmah odvajati
komadice velicine oraha. Istanjiti tapkajuci rukom, na sredinu stavljati fil i zatvoriti. Posuti
susamom, poredjati na pleh i peci u zagrejanoj rerni na 220 c dok ne porumene.








недеља, 23. јануар 2011.

Kokos kiflice

Ovo spada u one recepte koji su u kuvaru zapisani kao: Kokos kiflice (kuma Ruska) da se zna ko je recept dao vama i naravno da je 100% dobar i isproban.
Elem sastojci idu ovako:
* 1 margarin
* 2 soljice ulja
* 2 soljice vode
* 1 solja secera
* 100 gr kokosa
* 1 prasak za pecivo
* Brasna po potrebi (ovaj deo "obozavam" koliko ovoj masi treba brasna? Pocetnik nema pojma a ni mi kao iskusne domacice nemamo pojma. Da pojasnim to je ono dovoljno gusto da se ne lepi po rukama-ako vam to nesto znaci)

Sve sastojke sjediniti. Razviti na debljinu oko 5mm. Seci i savijati kiflice,a mozete i modlom rezati oblike pa budu keksici.
Peci (pazite ovo tacno na 225 celzijusa-ako su vam se izlizale brojke na sporetu snadjite se) da porumene.
Pecene uvaljati (nikako posuti) u prah secer.
Sluziti dobro hladne.

Evo i slicica:

Pre pecenja


I gotove spremne za sluzenje


Nisam mogla da slikam postupno spremanje, iskreno ne mogu stalno da perem ruke-pa uzmi aparat slikaj, pa onda ponovo mesi .... Nije komplikovano snacice te se.

Prijatno!!!

уторак, 11. јануар 2011.

Punjeni fileti soma

Potrebno:
- 4 manja filea soma
- 1 veza peršuna
- 1 glavica belog luka
- 1 limun
- 1 kašika suvog začina
- biber
- prezle
- ulje
- 1 kašika jabukovog sirćeta







Sjediniti limunov sok, sirće, suvi začin, biber, sitno seckani beli luk i u ovoj marinadi ostaviti ribu 2-3 sata.Izvaditi ribu iz marinade i malo posoliti. Peršun sitno iseckati, zatim dodati beli luk iz marinade i promešati. Pripremljenu smesu stavljati između dva filea soma, pričvrstiti čačkalicom, uvaljati u prezle i ispržiti na ulju.


Serviranje po zelji i ukusu. Prijatno!


Piroske


Potrebno za testo:
300 gr krompira
500 gr brašna 
7 gr suvog kvasca 
1 kašičice soli 
2 zumanca
3 kašike ulja 
200 ml mleka 






Fil:200 gr sunke iseckane na kockice
200 ml pavlake

I jos:
2 dl ulja

Priprema:
Oljustiti krompir pa ga skuvati. Kuvan krompir ocediti od vode i ispasirati. U prosejano brasno dodati so, kvasac, zumanca, ulje, ispasiran krompir i mlako mleko. Zamesiti testo, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom oko 45 minuta.








 U medjuvremenu izmesati seckanu sunku sa pavlakom.





Nadoslo testo premesiti, razviti koru debljine 8 milimetara i iseci pravougaonike 12*8 cm (dobila sam oko 15-ak komada).

Nafilovati isecene pravougaonike po duzini pripremljenim filom pa urolati. Dobro slepiti zavrsetke da se piroske ne bi razmotale prilikom pecenja.




Spustati oblikovane piroske u zagrejano ulje i prziti okrecuci, da porumene sa svih strana. Vaditi na kuhinjski papir da se ocede od masnoce pa posluziti.




Piroske se, po zelji, mogu puniti dinstanim mlevenim mesom, sitnim sirom ili necim trecim.



Slike novih torti


Svečani kolač

Sastojci za testo:
500g mekog brašna
200g maslaca ili margarina
70g šećera
25g svežeg kvasca
1 jaje
oko 1,5dl mlakog mleka




Sastojci za fil:
oko 500g rendanih jabuka
100g mlevenih oraha
2 kašike šećera
2 kašike griza
1 vanil šećer
1 jaje
malo cimeta i muskatnog oraščića i malo džema po želji.






Razmutiti kvasac u pola šolje toplog mleka sa kašičicom šećera i brašna. Umutiti maslac, dodati brašno, jaje, ostatak mleka, šećer i nadošao kvasac i zamesiti srednje meko testo. Ostaviti da se odmara oko ½ sata. 


U međuvremenu spremiti fil: narendati jabuke, i izmešati sa orasima, grizom, šećerom, dodati začine i jaje. Džem možete izmešati sa ostalim sastojcima ili stavljati po malo na testo (vidi sliku). Odvajati komadiće testa veličine kajsije i oblikovati ih u loptice (oko 25 komada). Svaku lopticu rastanjiti u krug, na sredinu staviti fil, preklopiti na pola i uviti kao ružicu. 








Slagati ružice u podmazan okrugao pleh. Ostaviti još 15-tak minuta da narastaju dok se ne zagreje rerna. 
Peći oko 30-40 minuta na 200°C. 






Gotovo posuti šećerom u prahu. Fil može biti i drugačiji, po vašem izboru. Evo nekih predloga: mak, samo džem, samo jabuke ili šta vam je po volji. 

среда, 5. јануар 2011.

Pogaca cvet

Evo i kod nas cvetne pogace

Potrebno za testo:
  • 700 gr brašna
  • 250 ml  mleka
  • 125 ml ulja
  • 2 jaja
  • 1 kockica kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 kašičice soli 
I još je potrebno:
  • 100 gr rastopljenog margarina 
  • 1 žumance
  • 1 kašika mleka
  • seme lana 
  • seme susama





Prijatno! 

Hrskavi tanki hlebčići

Sastojci:
400g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica suvog kvasca
2 kašike meda
2 kašike ulja
2dl mlake vode

Sve sastojke izmešati. Testo mesiti 10-tak minuta, a zatim ga ostaviti da nadolazi 90 minuta na sobnoj temperaturi.



Podeliti ga na 10 kuglica. Svaku kuglicu razvući da se dobije tanak sloj testa. Premazati maslinovim uljem i posuti začinima po izboru. Moj izbor je origano, ruzmarin i susam. 







 Peći u zagrejanoj rerni na 180°C 15-tak minuta, odnosno dok ne dobiju zlatnu boju. 




Preporučujem uz pivo.
Prijatno!